За пръв път жена поема юздите в „Монд”
За пръв път жена поема юздите в „Монд” / снимка: БГНЕС, архив

Главен редактор на авторитетния френски вестник „Монд” за пръв път в историята му става жена. С решение на акционерите и на журналистическия колектив на изданието на поста е избрана 46-годишната Натали Нугеред. Тя е известен във Франция наблюдател и дълги години е отразявала на страниците на „Монд” най-актуалните проблеми на световната политика.

Постът главен редактор бе вакантен в продължение на няколко месеца след скоропостижната смърт през ноември м.г. на предишния главен редактор Ерик Израелевич, припомня БГНЕС.

Натали Нугеред е завършила Института по политически науки в Страсбург, а след това е преминала подготовка в Центъра за обучение на журналисти в Париж. Журналистическата й кариера започва през 1990 г. като кореспондент в задграничната служба на в. „Либерасион”. На работа в „Монд” е от 1996 г. Била е кореспондент на всекидневника в Украйна, а след това в Русия. Известност във Франция печели с репортажите си за събитията в Чечения и трагедията в Беслан, за които е удостоена с престижната френска журналистическа награда „Албер Лондр”.

Срокът на мандата на Нугеред начело на „Монд” е шест години. Предстои й да продължи политиката на реформи, започната от предшественика й Израелевич: обновяване на всекидневните издания на вестника и на неделното му издание, създаването на нови приложения и преход към децентрализация, което предполага едновременно отпечатване на „Монд” в Париж и в различни региони.

Вечерният вестник „Монд” е основан през 1944 г. Днес той е едно от водещите печатни издания във Франция. Ежедневният му тираж е над 320 000 екземпляра.