/ БГНЕС
Смъртта и насилието са постоянни спътници за мигрантите, които пътуват през Африка с надеждата да достигнат до Европа, се казва в доклад на Върховният комисариат на ООН за бежанците и Смесения мигрантски център, цитиран от ДПА.

Поне 1750 души да изгубили живота си по сухопътните маршрути в Африка през последните две години. За сравнение по морския маршрут от Либия към Южна Европа през същия период са загинали 2500 души.

Повече от една четвърт от икономическите мигранти и бежанците, които загиват в Африка, губят живота си в пустинята Сахара. Други смъртоносни за тях места са столицата на Мали Бамако, град Агадес в Нигер и няколко места в Либия.

Мигрантите и бежанците съобщават, че често са подложени на брутално насилие като изгаряне с горещо масло, разтопена пластмаса или нагорещени метални предмети, електрически ток, завързване в мъчителни пози, както и разпространено сексуално насилие. Тези престъпления се извършват както от трафиканти на хора, така и от официални представители на силите за сигурност.

Ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Филипо Гранди призова за регионални действия и международна подкрепа за справяне с тези проблеми.
БТА