Юшченко няма да отмени указа за разпускане на парламента
Юшченко няма да отмени указа за разпускане на парламента / netinfo
Президентът на Украйна Виктор Юшченко заяви пред журналисти, че няма да отмени указа за разпускане на парламента, но може да насрочи изборите за по-късна дата, предаде ИТАР-ТАСС.

Юшченко каза това, след като по-рано министър-председателят Виктор Янукович публично заяви, че очаква в рамките на деня отговор на своето предложение за отмяна на президентския указ.

Държавният глава подчерта, че разпускането на парламента не е самоцелно. "Днес това е единственият начин да се върне политическият живот на Украйна в правия път", изтъкна той.

Юшченко изрази увереност, че в Украйна не се случва никаква трагедия и обстановката в страната е стабилна и контролируема.

От своя страна Янукович заяви, че е готов на предсрочни избори, каквото и да реши Конституционният съд, ако бъде постигнато споразумение с другите партии, предаде Франс прес. Ако Конституционният съд обяви президентският декрет за противоконституционен, са възможни избори – ако всички участници в политическия процес са съгласни, посочи премиерът.