/ ThinkStock/Getty Images
Правителството на САЩ е убедено, че заплахата от руски кибератаки срещу американски компании остава висока, пише изданието The Wall Street Journal, като се позовава на представители на администрацията във Вашингтон, отговарящи за сигурността.
 
Джен Истърли, ръководител на Агенцията за инфраструктура и киберсигурност на САЩ, изказвайки се в кулоарите на международна конференция по информационна сигурност в Сан Франциско (Калифорния), е изразила мнение, че липсата на големи кибератаки срещу американските инфраструктурни съоръжения от началото на войната в Украйна не означават намаляване на нивото на заплаха. „Не мисля, че е безопасно да се каже в този момент, че заплахата е приключила“,цитира изданието думите й. Истърли твърди, че „злонамерената киберактивност е част от руската тактика“.
 
Директорът по киберсигурността на Белия дом Крис Инглис, говорейки за предполагаемата заплаха от Русия, твърди, че страховете на САЩ се основават на данни от разузнаването, отбелязва вестникът. „Ние сме доста уверени относно стратегическата заплаха“. От своя страна ръководителят на отдела за киберсигурност на АНС Роб Джойс твърди, че „заплахата е била и остава много реална“. „Руснаците имат възможности, от които трябва да се пазим, те са на етап да решат дали да ги използват и кога това може да бъде направено“.
 
През март тази година президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия най-вероятно ще отговори на западните мерки с кибератаки.
 
The Wall Street Journal