/ БГНЕС
Предполагаемо нападение на йеменските бунтовници хути доведе до серия от взривове днес пред кораб във водите на Аденския залив, предаде Асошиейтед прес, като се позова на представители на властите.

Няма пострадали на борда на плавателния съд, който е продължил по курса си според информацията на Британския военен център за морски операции, наблюдаващ водните пътища в Близкия изток. Частната британска компания за морска безопасност "Амбри" също информира за нападението независимо от военните, посочва АП.

Агенцията отбелязва, че отговорността за атаката не е била поета веднага от хутите, които обикновено изчакват няколко часа, докато признаят, че те са извършителите.

Днешните експлозии идват два дни, след като изстреляна от хутите балистична ракета порази търговски кораб в Аденския залив, уби трима души от екипажа и принуди оцелелите да се евакуират. АП посочва, че това е бил първият удар със смъртни случаи, откакто проиранската йеменска групировка започна да напада плавателни съдове в Червено море в знак на солидарност с радикалното палестинско движение "Хамас".

В събота в Червено море потъна атакуваният от хутите кораб "Рубимар", след като няколко дни се пълнеше с вода. Той беше първият плавателен съд, напълно унищожен като част от кампанията на хутите срещу войната на Израел срещу „Хамас“ в ивицата Газа, посочи АП. "Рубимар" превозваше 21 000 тона тор. Освен това хусите свалиха американски дрон, струващ десетки милиони долари, допълва агенцията.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

Иво Тасев/БТА