/ iStock/Getty Images
В нефтопровод, собственост на италианската енергийна компания Eni, в южната част на Нигерия избухна експлозия, съобщи АФП.

Инцидентът е станал в щата Байелса, главния нефтодобивен регион на Нигерия, който е водещ в отрасъла в Африка. По предварителни данни нефтопроводът в близост до находището Нембе е бил повреден, което е довело до намаляване на износа на петрол от терминала Брас с 25 000 барела на ден.

Контролираната от Eni компания Naoc заяви, че кладенците са били затворени веднага след експлозията, но на мястото е имало значителен разлив на нефт. Eni все още не е оповестила подробности за инцидента. Това е вторият взрив в инфраструктурата на компанията през последния месец.

Инциденти с разливи в Нигерия, където производството е съсредоточено в ръцете на американски, френски и италиански компании, се случват редовно. Като правило основните причини са недостатъчната екологична безопасност от страна на компаниите и дейността на престъпни групи, които извършват неразрешено изтегляне на нефт от тръбопроводите.

САЩ внасят до една четвърт от петрола си от страните в Гвинейския залив, включително Нигерия.
БГНЕС