/ iStock/Getty Images
Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна до 61 913
Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна до 61 913, а 583 души са починали от Ковид-19, по най-нови данни на института по вирусология "Роберт Кох", съобщи БТА.

За денонощие случаите са се увеличили с 4615, а починалите със 128, показват данните.

Германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт каза днес пред радио "Дойчландфунк", че проследяващи приложения за подпомагане на справянето с коронавируса може да се използват само на доброволни начала в Германия, където хората се отнасят подозрително към дигиталното следене.

"Истинско нарушение е да разполагам с подобни данни, затова не мога да не се съглася с всички, които казват, че ако има такова решение, което действително да разкъсва веригите на заразата, то е възможно само ако онези, които го имат на мобилните си телефони и го използват, го правят доброволно", посочи Ламбрехт.

Германия се надява до седмици да въведе приложение за смартфони, което да помага за проследяване на заразата от коронавирус, след като беше постигнат широк политически консенсус, че възприемането на подход, на който Сингапур беше инициатор, може да бъда ефикасен, без да се нарушава личния живот.