Върховният водач на талибаните дава електронни интервюта
Върховният водач на талибаните дава електронни интервюта / netinfo

Върховният водач на талибаните молла Омар засили мистерията около Осама бин Ладен, посочвайки, че не е виждал своя съюзник и приятел, откакто САЩ свалиха талибаните от власт в края на 2001 г., предаде Ройтерс, като се позова на интервю с духовния лидер по електронната поща.

Няма да има край на войната в Афганистан, докато международните сили и институции не се изтеглят напълно от страната, е отговорът на молла Омар в електронно интервю за излизащия на английски език в Пакистан вестник "Дон", предаде ДПА.

"Не, никога не съм го виждал, нито съм правил опит да го видя, но се моля за здравето и сигурността му", отговаря молла Омар на въпрос на Ройтерс дали се е срещал с Бин Ладен. Въпросите на агенцията са били препратени с посредничеството на говорителя на талибанския лидер Мохамад Ханиф, а отговорите са били получени късно снощи.

Спекулациите дали лидерът на Ал Кайда е жив, избуяха с нова сила през септември м.г., когато френски провинциален вестник съобщи, че Бин Ладен е умрял от коремен тиф. Тогава правителствени и разузнавателни агенции на няколко държави опровергаха информацията с аргумента, че липсват всякакви доказателства за неговата смърт.

Шест аудиозаписа на Бил Ладен бяха разпространени през 2006 г., но специалистите ги определиха като стари. Петата годишнина от атаките на 11 септември премина без нито една дума на лидера на Ал Кайда, посочва Ройтерс.

Заможният саудитец подпомагаше финансово режима на талибаните, след като се премести в Афганистан в средата на 90-те години и съобщи, че се е оженил за една от дъщерите на молла Омар, за да циментира техния съюз, припомня агенцията.

В отговорите си за Ройтерс молла Омар отрича участието на талибаните в предстоящия Национален съвет на племенните вождове /Лоя Джирга/. "Единствените хора, които ще участват, са тези, които са се продали на чуждите сили. Нашето участие изобщо не подлежи на обсъждане".

"Трябва първо чуждите войски да напуснат Афганистан, след което създадените от тях институции ще бъдат разградени. Докато това не стане, войната няма да спре", казва духовният водач на талибаните за пакистанския вестник.

Свалените от власт талибани обаче имали различни цели от тези на Ал Кайда и действали независимо от мрежата на Бин Ладен.

"Никога не сме усещали нуждата от постоянни отношения в сегашните обстоятелства" , обяснява моллата, допълвайки, че Ал Кайда води джихад в чужбина, докато талибаните се борят американските войски да напуснат Афганистан.

Омар отрича въстанието в Афганистан да е само дело на пущунските племена, които живеят от двете страни по границата с Пакистан. Той посочва, че талибаните се ползват с широка подкрепа в региона "не на племенна или етническа основа, а заради националния и ислямския дух".