Екоактивисти блокираха движението в Лондон
Екоактивисти блокираха движението в Лондон / БГНЕС
Членове на природозащитната група "Просто спрете петрола" блокираха тази сутрин околовръстното шосе на Лондон, въпреки предприетата полицейска операция за предотвратяване на акцията и седем превантивни ареста, предаде Франс прес.
 
Активистите се покатериха в 7:30 ч. сутринта по магистралните табла за контрол на движението, разположени близодо отбивка 30 на магистрала M25, основен път около британската столица, съобщи групата. Участниците в акцията принудиха полицията да спре движението.

Екоактивисти залепиха ръцете си за две творби на Гоя в музея „Прадо”

Тази нова инициатива на "Просто спрете петрола" се проведе по време на откриващата се днес конференция на световните лидери за климата КОП27 в египетския морски курорт Шарм ал Шейх. Акцията е част от кампанията на "Просто спрете петрола" да поиска от правителството да спре всички нови лицензи и разрешения за добив на петрол и газ.
 

БГНЕС



Полицията обяви снощи, че е провела "голяма превантивна операция" за идентифициране и арестуване на хора, които имат "намерение да предизвикат сериозни безредици". Арестувани бяха трима души.

„Подозираме, че намерението на тези хора е непропорционално на каквото и да е законно право да демонстрират“, посочи в изявление полицията.
Тази сутрин в Южен Лондон бяха арестувани още четирима души "за заговор за предизвикване на нарушения на обществения ред", съобщи полицията.

През октомври природозащитната група предприе активни действия в Лондон. Природозащитници хвърлиха шоколадова торта върху восъчната фигура на крал Чарлз Трети в музея "Мадам Тюсо", заляха с доматена супа картината „Слънчогледите“ на Ван Гог в Националната галерия и напръскаха с боя представителство на "Астон Мартин".

Екоактивисти хвърлиха супа от грах върху шедьовър на Ван Гог в Рим


"Гражданската съпротива е неизбежна и оправдана. Тя ще продължи, докато британското правителство не промени курса ... Нашите семейства, нашите общности, нашата страна и нашата цивилизация стоят на ръба на унищожението. Няма да умрем в мълчание", посочи днес в изявление говорител на групата.

Шестима членове на природозащитната организация в момента са в затвора след участие в различни акции. Групата предупреждава обаче, че няма се остави да бъде сплашена в момент, когато правителството планира да приеме закони, за да пресече протестните ѝ акции.
БТА