/ БГНЕС
Екоактивисти хвърлиха супа от грах върху шедьовъра на Винсент ван Гог „Сеячът“ в знак на протест. Те предупредиха, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата.

"Сеячът" е картина на нидерландския художник от 1888 г., която изобразява фермер, който сее земята си под слънцето. Картината е била изложена зад стъкло и не е била повредена, предаде АФП.

Климатичните активисти от "Последното поколение" заявиха, че нападението, извършено от четирима души, е "отчаян и научно обоснован вик, който не може да бъде разбран като обикновен вандализъм".

"Ненасилствените преки действия ще продължат, докато гражданите не получат отговори от своето правителство на исканията за спиране на газа и въглищата и за инвестиране в поне 20 GW възобновяеми енергийни източници", се казва в изявлението им.

"Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и бъдеще, е затъмнено от една реална и предстояща катастрофа, точно както това грахово пюре е покрило работата в полето..." допълват екоактивистите в изявлението си.
БГНЕС