Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич заяви днес в Давос, че не е получил директни отговори от европейските лидери на въпроса дали Сърбия ще бъде допусната да се присъедини към Европейския съюз (ЕС), ако въпросът с Косово бъде решен чрез компромис.

Според него в дипломатическия диалог по темата за Западните Балкани на фокус са три точки: новата европейска методология, кога Северна Македония и Албания ще отворят преговорни глави и популяризирането на идеята за Западните Балкани в ЕС на срещата на върха в Загреб през май.

Папата с призив от Давос: Нека приоритет да бъдат хората, а не печалбата


Той добави, че панелът обсъжда и европейския път на Сърбия.

Вучич добави, че винаги се говори дали ще се направи нещо със Северна Македония и Албания, но винаги се забравя, че Сърбия е на европейския път от 20 години.

„Въпросът е къде ни виждат - като членове на ЕС или не? Добре би било да знаем това“, обясни Вучич и заключи, че "регионът се нуждае от сигнал от ЕС".

Борисов обсъжда с Иванка Тръмп речта на баща ѝ (СНИМКИ)

Сръбският президент също заяви, че очаква специалният пратеник на Доналд Тръмп, Ричард Гренел, да посети Белград в следващите дни. Вучич също отбеляза, че е настоял продължаването на диалога и премахването на данъците, наложени от Прищина.

"Утре трябва да говорим за влакове, но какво означава, ако нашите продукти не могат да стигнат до Косово с влак?", попита Вучич.
БГНЕС