Джъстин Трюдо
Джъстин Трюдо / Gulliver/Getty Images
Обстановката около канадския премиер Джъстин Трюдо се нажежи още повече, когато канадска телевизия излъчи видео, показващо как той, на млади, години, е гримиран в черно. Това става  само ден след публикуването на подобна снимка, която го принуди в разгара на предизборната кампания да се извини, че е извършил "расистки акт", и само часове след извинението, предадоха АФП и Ройтерс.

В сряда сп. "Тайм" публикува снимка, датираща от 2001 г., която показва Трюдо с гримирано в черно лице по време на парти с маски на тема "Арабски нощи", когато бил 29-годишен учител в частно училище във Ванкувър. По време на извинението си премиерът призна, че се е гримирал така и години преди това, когато участвал в конкурс за таланти в своя лицей, на който изпял "Day O", традиционната ямайска песен, добила популярност в изпълнението на Хари Белафонте.

Замесиха канадския премиер в скандал (ВИДЕО/СНИМКА)


След това Си Би Ес публикува снимка от това изпълнение, чиято автентичност бе потвърдена. "Глобал нюз" пък публикува видео, в което Трюдо, отново с тъмен грим, прави гримаси и изплезва език. Не е ясно точно къде е заснет записът. Либералната партия на Канада, на която Трюдо е лидер, потвърди автентичността на видеото, разпространено от телевизия "Глоубъл нюз".

"Можем да потвърдим, че това е той и че записът е от началото на 90-е години", заяви представител на либералите, без да уточни обстоятелствата. Във въпросния клип Трюдо, гримиран в черно, се забавлява, като имитира движенията на клоун.
 


Скандалът с маскирането на премиера с "черно" или "кафяво лице" - спорна практика, често смятана за расистка, избухна внезапно само месец преди парламентарните избори на 21 октомври, изходът от които така или иначе е несигурен за премиера.

В сряда вечерта, на импровизирана пресконференция след появата на снимката в "Тайм", Трюдо каза с дълбоко разкаяние, че "това е нещо, което по онова време не смятах за расистко, но днес признавам, че беше расистко и дълбоко съжалявам".

Джъстин Трюдо обещава да затегне контрола върху оръжията, ако бъде преизбран

"Цял живот съм работил за създаване на възможности за хората, за борба срещу расизма и нетолерантността", подчерта Трюдо, който всъщност е ревностен мултикултуралист и назначи няколко министри от чуждестранен произход в правителството си. Именно заради това тези компромати изглеждат доста парадоксални на фона на дълбоко либералните схващия на Трюдо.

През последните години редица известни личности бяха критикувани за това, че са се появявали с боядисани в черно лица ("blackface" или "brownface") - практика, която датира от времето на спектаклите на т.нар. "минстрел шоу " (minstrel show или negro minstrel) - форма на американски народен театър от първата половина на 19 век, в която бели актьори почернят лицата си, за да играят комични сцени от живота на чернокожите.
БТА