Пожарникарите в Италия съобщиха днес, че втори пореден ден се борят с горски пожари в Сицилия, които достигнаха град Катания, принуждавайки хората да напуснат домовете си, а местното летище да затвори временно, предаде Ройтерс.

През последните 24 часа в Сицилия са извършени 250 операции по гасене, от които 50 само в Катания. Градът, известен със своята барокова архитектура, е разположен по склоновете на връх Етна на източния бряг на острова.

Шест станаха жертвите на пожарите в Турция

Пожарите засегнаха района на Катания с излаз към морето, разрушавайки местния курорт Ла Капанина, където снимки в социалните мрежи показват овъглени шезлонги и чадъри.



При близо 40 градуса по Целзий горещите ветрове разпалиха пламъци по целия остров, като пожари избухнаха и в провинция Палермо, предизвиквайки дъжд от пепел в столицата на Сицилия, съобщиха местни медии.

Горски пожар спря трафика по магистрала в Гърция, евакуираха четири села

Италианският клон на Световния фонд за дивата природа (WWF) съобщи междувременно, че близо 20 000 хектара земя на остров Сардиния са пострадали от пожарите по-рано тази седмица, при които загинаха животни и бяха унищожиха вековни гори.
БТА