Временният президент на Тунис обеща пълно скъсване с миналото
Временният президент на Тунис обеща пълно скъсване с миналото / Reuters

Временният президент на Тунис Фуад Мебазаа заяви, че всички политически партии, включително тази на бившия лидер Зин ал Абидин Бен Али, ще бъдат разделени от държавата и обяви, че Тунис ще скъса напълно с миналото си, предаде Ройтерс.

Миналата седмица Бен Али избяга в Саудитска Арабия след вълна от масови протести срещу бедността, корупцията и политическите репресии, която го принуди да се оттегли от президентския пост.

"Решени сме да разделим напълно държавата от ДКО" - партията "Демократично конституционно обединение", която управляваше Тунис от десетилетия, заяви Мебазаа.

Преходното правителство обяви, че разделението между държавните институции и всички партии ще бъде негов основен приоритет.

Тази седмица в страната отново имаше протести, този път срещу участието на хора от правителството на ДКО в новия кабинет. Във вторник лидерът на малката опозиционна партия "Демократичен форум за свобода и труд" Мустафа бен Джафар се оттегли от правителството в знак на несъгласие срещу участието в него на бивши министри от върхушката на Бен Али. Тогава той заяви, че преговорите продължават и не изключваше възможността да се завърне в кабинета.

В своята реч временният президент Мебазаа подчерта, че тази седмица той и премиерът Мохамед Гануши са напуснали партията на Бен Али след отправените критики, посочва БТА.

Мебазаа съобщи също, че отговорните за безредиците в дните след падането на Бен Али са заловени. Той обеща да продължи да работи за подобряването на сигурността. "Има напредък в сигурността, но ние искаме повече. Открихме отговорните за хаоса, терора над хората и плъзването на банди", заяви той и определи бунта като "революция за свобода и достойнство".

Тунизийската телевизия съобщи, че полицията е арестувала 33-ма членове на фамилията на Бен Али по подозрения в "престъпления срещу Тунис". Медията излъчи кадри със злато и бижута, иззети от арестуваните и отбеляза, че срещу тях ще бъдат извършени разследвания.