Вота на недоверие през погледа на световните агенции
Вота на недоверие през погледа на световните агенции / netinfo

Левоцентристкото правителство на премиера Сергей Станишев оцеля след нов вот на недоверие в парламента, където опозицията обвини управляващите в "обвързаност с организираната престъпност", предаде Франс прес.

Франс прес обръща внимание на решението на 35-те депутати от участващата в коалицията центристка партия НДСВ да се въздържат. Това е направено "в знак на несъгласие със закъснението в прилагането на необходими радикални реформи в МВР", цитира АФП думите на депутата Пламен Моллов. Правителството спечели вота, но Европейският съюз е толкова разтревожен от проблемите, че страната може да се изправи пред санкции и да загуби милиони от помощи, пише Ройтерс в кореспонденция от София. ЕС призова София да предприеме "спешни действия" след убийствата на автор на книги за българската мафия и на шеф на енергийна компания. Реформите буксуват, откакто най-бедната страна членка на ЕС бе приета в съюза в началото на миналата година. ЕС даде да се разбере, че губи търпение от протакането на София и подхода й към корупцията и организираната престъпност, отбелязва Ройтерс.

ДПА припомня неотдавнашната визита в София на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, който призова еврочленката България да се бори по-успешно с организираната претъпност. "Корупцията и организираната престъпност нямат място в Европейския съюз и те няма да бъдат толерирани", предупреди Барозу.