Военноморските сили на САЩ заловиха въоръжените лица, които вчера задържаха временно танкер, свързан с Израел, близо до бреговете на Йемен, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални представители.

Две балистични ракети, изстреляни от контролираната от хусите част на Йемен, се разбиха в близост до американския военен кораб, който помагаше на танкера в Аденския залив, на фона на поредица от нападения срещу кораби, свързани с войната между Израел и "Хамас".

Международно признатото правителство на Йемен обвини подкрепяните от Иран хуси за нападението, въпреки че бунтовниците, които управляват столицата Сана, не поеха отговорност нито за залавянето на кораба, нито за ракетната атака. 

Нападението срещу танкера "Сентръл Парк" бе извършено в Аденския залив. Корабът е плавал под флага на Либерия и е собственост на компанията "Зодиак меритайм", съобщиха компанията, британската и американската армия, както и частната разузнавателна компания "Амбрей". Централното командване на американските въоръжени сили каза в изявление тази сутрин, че е поискала въоръжените лица да освободят кораба.

"Впоследствие пет въоръжени лица слязоха от кораба и се опитаха да избягат с малка лодка", заяви Централното командване и допълни, че американски военен кораб ги е преследвал, в резултат на което нападателите са се предали. Командването не е идентифицирало задържаните.

Рано тази сутрин "Зодиак" съобщи, че корабът е бил натоварен с фосфорна киселина и екипажът, състоящ се от 22 моряци от България, Грузия, Индия, Филипините, Русия, Турция и Виетнам, не са пострадали. 

"Искаме да благодарим на коалиционните сили, които бързо реагираха, защитиха активите в региона и се придържаха към международното морско право", заяви компанията.  

Международно признатото правителство в Йемен, което се намира близо до град Аден, обвини бунтовниците хуси за атаката в изявление, публикувано от държавната информационна агенция. "Правителството на Йемен отново заклеймява морските пиратски действия, извършвани от терористичните бунтовници хуси с подкрепата на иранския режим, последното от които е отвличането на кораба "Сентръл Парк", се казва в изявлението.

Нападението е извършено в част от Аденския залив, който на теория е под контрола на силите на правителството и е сравнително отдалечено от контролираната от хусите територия в страната. Също така, не е известно сомалийските пирати да са активни в този регион, уточнява АП.

По-рано този месец хусите отвлякоха кораб, също свързан с Израел, в Червено море, близо до бреговете на Йемен. Бунтовниците все още държат кораба близо до пристанищния град Ходейда. 

Въпреки това хусите отдавна не бяха стреляли директно по американски цели, отбелязва АП. През 2016 г. САЩ изстреляха крилати ракети "Томахоук", които унищожиха три крайбрежни радарни обекта в контролираната от хусите територия в отговор на изстреляните по това време ракети по кораби на американските военноморски сили.

Нападатели превзеха край бреговете на Йемен танкер, сред екипажа има българи

Междувременно вчера американският самолетоносач "Ю Ес Ес Айзенхауер" премина през Ормузкия проток и навлезе в Персийския залив, съобщиха американските военни. "Айзенхауер" е бил придружаван от ракетния крайцер "Ю Ес Ес Филипин Сий" (USS Philippine Sea), както и от два ракетни разрушители и една френска фрегата.
Анелия Пенкова/БТА