/ iStock/Getty Images
Европейската агенция по авиационна безопасност издаде предупреждение за опасност при извършване на полети във въздушното пространство на Иран във връзка със съществуваща вероятност граждански самолет да бъде взет за враждебен и да се стигне до задействане на средствата на противовъздушната отбрана, предаде ТАСС.

Препоръката е с действие до 16 януари догодина.

"Във връзка с осигуряване на безопасността и лошото взаимодействие между гражданските авиационни власти и командирите на военните операции има риск от неправилно разпознаване на граждански самолет. Препоръчва се бдителност заради съществуващия за гражданската авиация риск във връзка с наличието на различни авангардни системи за противовъздушна отбрана", се казва в предупреждението.

Предупреждението идва на фона на публикуването на 11 юли на доклад на Организацията за гражданска авиация на Иран, посветен на разследването на свалянето погрешка на 8 януари на Боинг 737 на Украинските международни авиолинии в околностите на Техеран заради неправилна настройка на комплекс на ПВО.

Същевременно американското разузнаване предполага, че Иран е привел част от своята ПВО в състояние на повишена готовност след пожара в атомния обект Натанз и след редица други инциденти, предаде Си Ен Ен, цитиран от ТАСС и позоваващ се на източници от Пентагона.

Това състояние на повишена готовност означава, че ПВО на Иран е готова да пусне ракета земя-въздух по всякаква цел, представляваща заплаха. САЩ постоянно извършват мониторинг на случващото се в Иран с помощта на спътници, разузнавателни самолети и кораби, намиращи се в международното въздушно пространство и международни води.
БТА