/ Guliver/Getty Images
Американският журналист Марк Халперин е тормозил сексуално свои подчинени служителки, докато е бил ръководител на политическата информация в телевизия Ей Би Си, съобщи телевизия Си Ен Ен като се позова на пет бивши негови колежки. В изявление, изпратено до Си Ен Ен, Халперин частично признава валидността на обвиненията.

Защо актрисите мълчаха за посегателствата на Харви Уайнстийн досега?



"По онова време се стремях да имам взаимоотношения с жени, с които работех, включително и с такива на по-ниска длъжност. Сега разбирам, че поведението ми е било непристойно и е нанесло вреда на другите. Затова моля за извинение и се извинявам", искрено пише Халперин. "При тези обстоятелства възнамерявам да прекратя всекидневната си работа, докато не уредя въпроса какво трябва", съобщи журналистът.

Скандалният холивудски продуцент на лечение за сексуална зависимост

Той често се изявява като политически коментатор в предавания на телевизия Ем Ес Ен Би Си и Ен Би Си и е съавтор на бестселъра Game Change, залегнал в основата на едноименния филм от 2012 г. с Джулиън Мур и Уди Харълсън в главните роли.
 

Guliver/Getty Images


"Марк напусна Ей Би Си преди повече от 10 години и срещу него не са постъпвали никакви жалби”, заявиха в тази връзка от телевизионната компания. "Смятаме историята с обвиненията за изключително тревожна. Марк Халперин ще се раздели с ролята си на участник (в предавания) докато не разберем изцяло как се е държал в миналото", посочиха от Ем Ес Ен Би Си.

Анджелина Джоли и Гуинет Полтроу обвиниха Харви Уайнстийн в сексуален тормоз

Жените, отправили обвинения срещу журналиста, настояват за анонимност. Те твърдят, че докато работел в Ей Би Си, Халперин ги тормозел сексуално, но в замяна не им е обещавал служебно издигане и не ги е заплашвал да им отмъсти, ако не отговорят на задирянията му.

Обвиниха сценариста Джеймс Тобак в посегателство над 38 жени

Свидетелствата на потърпевшите се отнасят за периода от 90-те години докъм 2005 г. Жените не са се оплакали от Халперин на висшестоящите или в полицията, защото се страхували да не влязат в конфронтация с влиятелен в медийните среди човек.
 

Guliver/Getty Images


Темата за сексуалния тормоз е изключително актуална в САЩ на фона на скандала около известния холивудски продуцент Харви Уейнстейн. Той беше изключен от Американската академия за киноизкуство, която присъжда наградите "Оскар" и от Гилдията на продуцентите. Преди това беше принуден да се оттегли от поста председател на съвета на директорите на The Weinstein Company.
БГНЕС