Властите на Острова били предупредени за атентатите
Властите на Острова били предупредени за атентатите / netinfo

Водач на "Ал Кайда" в Ирак се похвалил преди неуспешните атентати миналата седмица в Лондон и Глазгоу, че групировката му планирала нападения над британски цели. Водачът от "Ал Кайда" казал: "Онези, които ви лекуват, ще ви убият", разкрива вестник «Таймс".

Андрю Уайт е висш британски духовник, работещ в Багдад. Уайт, който ръководи единствената англиканска енория в Багдад, се запознал с водача от "Ал Кайда" покрай среща, посветена на религиозното помирение, в йорданската столица Аман. "Той ми говореше за това как щели да унищожат британци и американци. Каза, че плановете вече били подготвени и скоро щели да унищожат британците. Той каза буквално: "Хората, които ви лекуват, ще ви убият".

Уайт твърди, че в средата на април предал на британското външно министерство общото послание, макар и без конкретното предупреждение. Говорител на министерството заявил във вторник, продължава вестникът, че е предал действителните думи на лондонската полиция.

И осемте мюсюлмани, арестувани непосредствено след провалените атентати, са от лекарското съсловие. Освен това няколко от осемте заподозрени са били свързани с известни радикални екстремисти, включени в базата данни на МИ-5.

От източници от разузнаването "Таймс" научил, че 27-годишният Билал Абдула, замесен в нападението с джип срещу летището в Глазгоу в събота, е бил свързан с радикални ислямистки групировки и участвал в заговор за терористични атаки. Д-р Абдула познавал 26-годишния йордански лекар Мохамед Аша, арестуван в събота вечерта, чрез бащите им, които били приятели. Двамата млади лекари поддържали контакт, след като пристигнали във Великобритания две или три години по-рано, отбелязва изданието.