Високоскоростен влак Хелзинки - Санкт Петербург започна първото си пътуване
Високоскоростен влак Хелзинки - Санкт Петербург започна първото си пътуване / снимка: Reuters

Високоскоростна железопътна връзка бе открита между Русия и Финландия с пускането в движение на новия влак "Алегро", предаде ИТАР-ТАСС.

Високоскоростният влак "Алегро" точно в 12 часа тържествено започна първото си пътуване от Хелзинки за Санкт Петербург.

"Алегро" ще изминава разстоянието между двата града за 3,5 часа вместо 5,5 часа.

Скоростта на новия влак ще достига 200 км в час на руската територия и 220 км в час на финландския участък от маршрута, посочи финландската компания Ви Ар (VR).

Времето за път се намалява благодарение на по-съвременната конструкция на локомотива и ускореното оформяне на документите на границата. Влакът има пет спирки във Финландия и една в Русия, предлага 344 пътнически места (296 втора класа и 48 първа класа), предвидени са места за инвалиди и за пътници с домашни животни, конферентна зала, вагон-ресторант, бюро за обмен на валута, зона за игри за деца. Пушачите обаче ще имат проблеми, отбелязва ИТАР-ТАСС, тъй като пушенето във влака е забранено.

Първоначално "Алегро" ще пътува два пъти дневно, а през 2011 се планира удвояване на курсовете, допълва Ви Ар.

Влаковете "Репин" и "Сибелиус", които досега се движеха между Санкт Петербург и Хелзинки пък вече са спрени от движение.

Сред първите пътници на новия влак бяха президентът на Финландия Таря Халонен, която заедно със съпруга си ще отпътува за Санкт Петербург за среща с руския премиер Владимир Путин. Путин се качи на влага на спирката в руския град Виборг. При пристигането на експреса в Санкт Петербург Путин заяви пред журналисти, че влакът се движел толкова бързо, че на двамата с президентката на Финландия не им останало време да разговарят, допълва БТА.

Не е изключено маршрутът на влака да бъде удължен до Москва, отбеляза президентът на руската компания Руски държавни железници (РДЖ) Владимир Якунин.

РДЖ предлага също така безвизов 72-часов престой на чуждестранни туристи, които пристигнат в Санкт Петербург с "Алегро", допълни Якунин.