Видеозапис оспорва основната версия за атентата в Беслан
Видеозапис оспорва основната версия за атентата в Беслан / netinfo

Видеозапис, противоречащ на официалната версия за развръзката на кризата със заложниците в училището в Беслан през септември 2004 г. се появи вчера в интернет. Видеозаписът е разпространен от асоциация, близка до семействата на жертвите, които се готвят да поискат ново разследване, предаде Франс прес.

Материалът, поместен на сайта pravdabeslana.ru ("истината за Беслан"), противоречи на версията, според която щурмът на пълното със заложници училище започнал след ненавременна експлозия на самоделни бомби, поставени в сградата от прочеченски командоси. Според близките на жертвите атаката дошла отвън, от силите на реда.

Изведохме децата и никой не бе засегнат от самоделните бомби, пълни със сачми, казва във видеото сапьор, представен като Бахтиар Набиев, командир на инженерните части в 58-ма армия.

"Вижте тези сачми. Такъв взрив би оставил следи", казва той, показвайки нещо, за което се твърди, че е неизбухнала бомба, извадена от развалините. Дупката в стената не е от такава експлозия. Някой е стрелял, добавя Набиев.

Записът, който според Комитета на майките в Беслан е направен от следователите, е изпратен на Комитета от анонимно лице, уточни асоциацията, добавяйки, че се готви да поиска от прокуратурата ново разследване.

Прокуратурата във Владикавказ, натоварена със случая, отказа коментар, потвърждавайки единствено съществуването на видеото.

Трагедията в Беслан - една от най-кървавите заложнически кризи, завърши с над 300 загинали.

Близките на жертвите подадоха иск в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, оспорвайки официалната версия, че експлозията, станала причина за щурма за спасяване на заложниците, е предизвикана от терористите, а не от силите на реда.