Вицепрезидентът на Абхазия е ранен при покушение
Вицепрезидентът на Абхазия е ранен при покушение / снимка: БГНЕС, архив

Вицепрезидентът на грузинския сепаратистки регион Абхазия Александър Анкваб тази нощ е ранен при атентат срещу него.

Анкваб съобщил пред Интерфакс, че е ранен в единия крак и едната ръка. Неизвестни стреляли с гранатомет по къщата на негови роднини в град Гудаут, където той живее в момента.

Други пострадали няма. Вицепрезидентът е получил необходимата медицинска помощ и е отказал да бъде откаран в болница. На местопроизшествието работят криминалисти, съобщи абхазкото вътрешно министерство, цитирано от агенцията.

Покушението е имало за цел да бъде дестабилизирана обстановката в Абхазия, заяви президентът на републиката Сергей Багапш, предаде Интерфакс. "Това е направено от врагове на абхазкото общество и на абхазкия народ", казал пред ИТАР-ТАСС вътрешният министър Леонид Дзяпшба.

Абхазката генерална прокуратура е образувала дело за "посегателство срещу живота на държавен или обществен деец", както предвижда местният наказателен кодекс.

Това е вече четвъртото покушение срещу Анкваб. Предишните три бяха извършени през 2005 и 2007 г., когато бе премиер на Абхазия, припомня Интерфакс, цитирана от БТА.

Москва призна независимостта на проруска Абхазия през август 2008 г., след светкавична война с Грузия за контрола върху друга грузинска сепаратистка република - Южна Абхазия, чийто суверенитет също бе признат от Русия, припомня Франс прес.