/ БТА
Четирима журналисти, арестувани по време на размириците след президентските избори във Венецуела на 28 юли, са обвинени в тероризъм, съобщи днес венецуелският Синдикат на медийните работници (СМР), като осъди невъзможността задържаните журналистите да избират своите адвокати, предаде Франс прес.

"Осъждаме неправомерното и произволно използване на законите за борба с тероризма във Венецуела, особено срещу журналисти, задържани по време на следизборните протести в страната", се казва в изявление на СМР, публикувано вчера в социалните мрежи.

Фотографите Юснер Алварадо и Дейси Пеня, операторът Паул Леон и журналистът Хосе Грегорио Карнейро са обвинени в тероризъм и са вкарани в затвора.

"Във всички тези случаи правото на лична защита е било отказано", посочва синдикатът.

Венецуелската прокуратура съобщи също, че е започнала наказателно разследване срещу кандидата на опозицията Едмундо Гонсалес Урутия и лидера на опозицията Мария Корина Мачадо, които излязоха със съвместно изявление, в което призоваха военните да "застанат на страната на народа".

В петък Националният избирателен съвет потвърди победата на президента Николас Мадуро с 52 процента от гласовете, но не публикува всички протоколи от избирателните секции, като се аргументира с това, че е станал жертва на кибератака.     

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Алексей Маргоевски/БТА