Русия вероятно е загубила около една трета от сухопътните сили, които е разположила в Украйна, и нейното настъпление в Донбас "значително изостава от графика", съобщи Великобритания, като се позова на данни на военното си разузнаване.

"Въпреки че първоначално успя да отбележи малък напредък, Русия не постигна значителни териториални придобивки през последния месец, като в същото време поддържа постоянно високи нива на изтощение", заяви британското министерство на отбраната в Туитър.

Киев: Руската страна е загубила над 26 хиляди души от началото на войната

"Към момента Русия вероятно е загубила една трета от сухопътните си сили, които ангажира през февруари", се казва в изявлението.

Малко вероятно е Кремъл да ускори драстично своите настъпателни действия през следващите 30 дни, прогнозира още британското министерство.

Украинската съпротива принуди руската армия да се откаже от настъпление към столицата Киев. След това украинските сили постигнаха успехи в Североизточна Украйна и изтласкаха руските сили от района на Харков, който е вторият по големина град в Украйна.

В Украйна започна първият процес срещу руски войник за военно престъпление

Макар украинската контраофанзива да е в ход близо до град Изюм, който е под руски контрол, украинската армия съобщи, че руските сили напредват в други части на Донбас, в който се води основната част от бойните действия през изминалия месец.
БТА