От началото на "специалната военна операция" в Украйна руските въоръжени сили са унищожили 864 безпилотни летателни апарата (БЛА) и 3067 танка и бронирани машини на украинските въоръжени сили. Това заяви генерал Игор Конашенков, официален говорител на руското министерство на отбраната, съобщи ТАСС.

"От началото на специалната военна операция са унищожени общо 165 самолета, 125 хеликоптера, 864 безпилотни летателни апарата, 304 зенитно-ракетни системи, 3067 танка и други бойни бронирани машини, 372 ракетни установки, 1514 полеви артилерийски оръдия  и минохвъргачки, както и 2913 специални военни превозни средства", каза той.

В същото време от Киев прогнозираха, че ще спечелят войната до края на годината. Освен това съобщиха, че руските войски са изтласкани от района на втория по големина град Харков.

Украйна също така твърди, че
руската страна е загубила над 26 хиляди души от началото на военните действия.
 

Интензивни боеве бушуват в района на Донбас в Източна Украйна, където Русия съсредоточава силите си, без да постига значителен напредък. Украинските сили отблъснаха руските опити да пресекат река и да обградят град Северодонецк, каза Сергей Гайдай, губернатор на Луганска област.

А роднини на украински войници, хванати в капан в стоманодобивния завод „Азовстал” в Мариупол, призоваха китайския президент Си Дзинпин да "спаси" обкръжените войски, заявявайки, че той е последният световен лидер, когото Москва ще слуша. Пет съпруги и един баща на украинските войници и дадоха пресконференция в Киев в отчаян призив за помощ на войниците, скрити в подземните тунели на огромния завод, който е обсаден от руски сили от седмици.

 
БТА/БГНЕС