/ iStock/Getty Images
Великобритания обеща да помогне на Германия в усилията й да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, предаде ДПА.

"Ние подкрепяме ново постоянно място в Съвета за сигурност на ООН за Федерална република Германия", казаха в съвместно изявление външните министри на Великобритания и Германия - Доминик Рааб и Хайко Маас.

Двете страни обявиха намерение да засилят сътрудничеството помежду си в политиката на сигурността, като планират да провеждат стратегически диалог всяка година. Те се надяват, че това също така ще укрепи отношенията между тях след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Подновиха мандата на Антониу Гутериш като генерален секретар на ООН

В момента Великобритания е един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН наред със САЩ, Китай, Русия и Франция.

Съветът за сигурност е най-влиятелният орган на ООН и може да приема резюлюции, имащи задължителен характер съгласно международното право. Той има двустепенна структура, която дава на постоянните членове право на вето, т.е. възможност да блокират всяко решение, с което не са съгласни. Непостоянните членове се избират за срок от две години и имат доста по-малко влияние.

Германия няколко пъти е била непостоянен член на съвета, но досега всички усилия за получаване на статут на постоянен член са били неуспешни.
БТА