Вече могат да отнемат депутатския мандат на Никола Груевски

 
  / ThinkStock/Getty Images
Изминаха 6 месеца, откакто бившият премиер Никола Груевски избяга от Република Северна Македония, за да избегне затвор за корупция, и сега депутатите имат законна възможност да гласуват за отнемане на депутатския му мандат заради неоправдано отсъствие от работа, съобщава информационният портал Плусинфо.

Груевски във Фейсбук: Ще получа максимална присъда

Заместник-председателят на парламента Фросина Ременски заяви днес, че колегите й са пред сериозен тест.

"Сериозен тест и отговорност за всички депутати е процедурата за отнемане на мандата с 80 гласа "за". Пред сериозен тест са и прокуратурата и Върховният съд - прокуратурата да даде отговор за разследването на бягството, а върховният съд да устои и да не отмени присъдата му", каза Ременски.

Никола Груевски не е напуснал Македония през граничен пункт

Тя добави, че след като Груевски вече е издал една книга, сега очаква да публикува нова - за своето "храбро" бягство като един вид ръководство за действие за закононарушителите.
Груевски вече бе лишен от депутатската си заплата, след като през януари бяха приети изменения в закона за депутатите, според които всеки депутат, който има влязла в сила присъда над 6 месеца затвор, губи правото си на заплата.

 
Guliver/Getty Images


Никола Груевски избяга от страната, след като съд в Скопие го осъди на 2 години затвор за злоупотреба с влияние. Той получи политическо убежище в Унгария.
БТА