/ ThinkStock/Getty Images
Късно снощи в Скопие бе задържан бившият директор на Дирекцията по сигурност и контраразузнаване Владимир Атанасовски. Той бе арестуван по искане на Специалната прокуратура, съобщава БГНЕС.
 
Рано тази сутрин срещу Атанасовски бе наложена мярка "задържане под стража 30 дни". Искането за ареста е на Специалната прокуратура. Задържането на Владимир Атанасовски стана само ден след показанията на двамата братя Стефан и Михаил Андоновски, които са обвиняеми по делото за погрома на македонския парламент на 27 април миналата година. Двамата посочиха Атанасовски като "основен организатор на нападението срещу парламента". По това дело има общо 33-ма обвиняеми.

Никола Груевски - от перспективен брокер до беглец
 
По време на погрома на Народното събрание бяха пребити над 100 души, включително и сегашния премиер Зоран Заев. С тълпата в парламента влезе и сръбският агент Горан Живайлевич, който си направи и селфи с вандалите.
 
Владимир Атанасовски стана директор на Дирекцията по сигурност и контраразузнаване на 1 септември 2016 година след като Любчо Андоновски подаде оставка, който пък дойде на мястото след оставката на Сашо Миялков - братовчед на бившия премиер Никола Груевски. Самият Миялков също се намира в ареста. Той бе задържан веднага след бягството на Груевски в Унгария.
 
От показанията на обвиняемите по делото за погрома на парламента стана ясно, че Атанасовски лично е организирал нападението, както и подготовката за пребиването на известни публични личности, журналисти и партийни ръководители от тогавашния опозиционен Социалдемократически съюз, защото "всички те били опасни за македонския народ".
БТА