Ватиканът: Опитите да се свърже папата с педофилски скандали се провалиха
Ватиканът: Опитите да се свърже папата с педофилски скандали се провалиха / снимка: DarikNews.bg

Всички усилия да бъде свързан лично папа Бенедикт Шестнайсети в скандали с педофилия в църквата се провалиха, заяви по Радио Ватикана папският говорител Федерико Ломбарди, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Отец Ломбарди се спря на обвиненията на германски вестник, че докато е оглавявал мюнхенската епархия папата е приел за терапия свещеник, заподозрян в педофилия, както и че скандалът е засегнал църковния хор в Регенсбург, ръководен в продължение на трийсетина години от брата на папата Георг Рацингер, съобщава БТА.

Той отбеляза, че нормите на Църквата за осъждане на случаите на педофилия не са допринасяли за прикриването на тези престъпления, а тъкмо обратното, са поставили началото на действия за борба с тях, за тяхното осъждане и наказване по адекватен начин.

Междувременно швейцарските католически епархии получиха сигнали от около 60 души, които твърдят, че са били жертва на сексуални посегателства от страна на католически духовни лица, предаде Франс прес. Мартин Верлен, абат от бенедиктинския манастир в Айнсиеделн, централна Швейцария, който е член на експертна комисия на Швейцарската католическа църква по този въпрос, увери в интервю за в. "Мителланд цайтунг", че Църквата прави всичко възможно да хвърли светлина върху случаите на сексуално посегателство от страна на свои служители.