Вашингтон не иска Москва да се меси в Източна Украйна под хуманитарен претекст
Вашингтон не иска Москва да се меси в Източна Украйна под хуманитарен претекст / снимка: Guliver/Getty Images

Американската посланичка в Съвета за сигурност на ООН Саманта Пауър обвини днес Русия, че иска да използва тежката хуманитарна обстановка в Източна Украйна, за да се намеси още повече в този район, предаде АФП.

Въпросът с влошените условия на живот на цивилните от Донецк и Луганск трябва да бъде решен, но не от онези, които създадоха тази ситуация, каза Пауър. Тя подчерта, че спешната помощ трябва да бъде изпратена от хуманитарните организации, които имат опит, а не от Русия. „Всяка допълнителна намеса на Русия в Украйна ще бъде напълно неприемлива и ще бъде възприета като инвазия в Украйна”, акцентира Пауър.

Тя посочи, че Русия се опитва да „дегизира една политическа криза в хуманитарна криза”. „Ако Русия иска да достави помощ, то Международният комитет на Червения кръст може да се заеме да го направи от нейно име”, каза Пауър.

„Да се говори сега за мир в Украйна и от руснаците да говорят за това е противоречие, защото на всеки етап именно руснаците саботираха мира”, заяви посланичката, отбелязва БТА.

Руският посланик Виталий Чуркин пък критикува последния доклад на ООН за нарушенията на правата на човека в Източна Украйна и посочи, че той не е безпристрастен и е насочен срещу проруските активисти.

Чуркин призова отново украинското правителство да преустанови военната си операция в Източна Украйна и да се ангажира за извършването на конституционна реформа, която ще даде автономия на рускоезичните народи в източната част на
страната.