Ирак
Ирак / БТА
Ирак и САЩ проведоха в събота "първи кръг" от преговори за бъдещето на американските и други чуждестранни войски в страната, като Багдад очаква дискусиите да доведат до график за намаляване на тяхното присъствие. Кабинетът на премиера Мохамед Шиа ал-Судани публикува снимка на правителствения ръководител с високопоставени служители както от иракските въоръжени сили, така и от международната коалиция, създадена от Вашингтон за борба с джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД). Судани "е домакин на началото на първия кръг от двустранен диалог между Ирак и САЩ за прекратяване на мисията на международната коалиция в Ирак", се казва в изявление на офиса. „Разговорите и какъвто и да е постигнат напредък ще определят продължителността на тези преговори. Ирак ангажира другите страни, участващи в международната коалиция, за двустранни споразумения, които да са в интерес на Ирак и тези страни“, каза за АФП премиерският съветник по външните работи Фархад Алаалдин.

Вашингтон заяви в четвъртък, че се е договорил с Багдад за стартирането на "експертни работни групи от военни и отбранителни специалисти" като част от Висшата военна комисия, създадена със съгласието на Багдад. Работните групи ще проучат "три ключови фактора", каза Вашингтон: "заплахата от ИД, оперативните и екологичните изисквания и нивата на капацитет на иракските сили за сигурност". Говорителката на Пентагона Сабрина Сингх призна, че американското военно присъствие в Ирак "със сигурност ще бъде част от разговорите", което показва, че желанието на Багдад за намаляване на тези сили ще е предмет на преговорите. За външното министерство на Ирак целта в крайна сметка ще доведе до формулиране на "конкретен и ясен график... и до започване на постепенно намаляване на неговите (на коалицията) съветници на иракска земя".

Преговорите, които бяха планирани от месеци, идват във време на повишено напрежение в Ирак и региона, свързано с войната между Израел и Хамас, която предизвика скок в атаките срещу американските и други коалиционни сили. Извършени бяха над 150 атаки срещу коалиционните войски от средата на октомври, много от тях поети от „Ислямската съпротива в Ирак“, хлабав съюз от свързани с Иран групи, които се противопоставят на подкрепата на САЩ за Израел в конфликта в Газа. В Ирак има приблизително 2500 американски войници и около 900 в Сирия като част от коалицията срещу ИД, сформирана през 2014 г. Това е годината, когато джихадистката група превзе около една трета от Ирак.
БГНЕС