В Словакия продължават споровете около думите на Фицо в Либия
В Словакия продължават споровете около думите на Фицо в Либия / снимка: BGNES

Словашкото електронно издание SME съобщава, че външният министър Ян Кубиш е отхвърлил каквато и да било критика срещу премиера Роберт Фицо за това, че в Триполи бил говорил за осъдените здравни работници като за "престъпници", с което заслужил похвала от либийския си колега. Според Кубиш думите на Фицо били в пълно съответствие с позицията на ЕС, предаде БГНЕС.

В предаване на словашката държавна телевизия с участието на предшественика си от опозиционния Християндемократически съюз Едуард Кукан, Кубиш е заявил, че след разговора с българския премиер Станишев всички проблеми са били изяснени и българската страна е оценила правилно думите на Фицо.

Депутатът Кукан от опозиционния Християндемократически съюз на Словакия обаче не се съгласи с Кубиш, че случилото се в Либия е "вдигане на излишен шум". Той добавил, че разговорът в Триполи е бил на словашки, така че не може да става дума за лош превод или лоша чуваемост. Председателят на депутатския клуб на Партията на унгарците в Словакия Дюла Бардош заяви, че случилото се с българските медици е скандал. Премиерът, според него, е трябвало да признае, че е направил грешка, а не да се преструва, че думите му са изтълкувани неправилно.