В Сидни започна срещата на високо равнище на лидерите на АТИС
В Сидни започна срещата на високо равнище на лидерите на АТИС / снимка: BGNES

В Сидни започна срещата на върха на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), предадоха световните агенции. Сред участниците са президентите на САЩ, Русия и Китай Джордж Буш, Владимир Путин и Ху Цзинтао и премиерът на Япония Шиндзо Абе.

Премиерът на Австралия Джон Хауард посрещна всеки от държавните лидери в южното фоайе на операта в Сидни, където лидерите ще разговарят с членовете на консултативния съвет. Днес е предвидено и отделно работно заседание на държавните лидери, също в операта на Сидни.

Очаква се лидерите да гласуват заключителна декларация за намаляване на парниковите газове с 25 процента до 2030 г., като се поставя изискване всякакви преговори в областта на климатичните промени да протичат под егидата на ООН.

Демонстранти, чийто брой се очаква да достигне 20 000 души, се събират в центъра на Сидни, за да привлекат вниманието на участниците във форума на АТИС към проблемите на глобалното затопляне и ситуацията в Близкия изток. Из целия град са образувани полицейски кордони.