/ getty images
Правителството на САЩ откри друг важен фронт в технологичните разследвания - дело срещу монопола на Фейсбук, съобщава Си Ен Ен.

Messenger, Twitter и Instagram се сринаха едновременно

Фейсбук беше ударен с две съдебни дела от Федералната търговска комисия и генерални адвокати от десетки щати в сряда, в едно от най-сериозните предизвикателства пред гиганта от Силициевата долина. Случаите могат да доведат до разделяне на Фейсбук.

„Действията на Фейсбук за утвърждаване и поддържане на монопола му отказват потребителите от предимствата на конкуренцията“, заяви Иън Конър, директор на Службата за конкуренция на Федералната търговска комисия /FTC/ в изявление. "Нашата цел е да спрем антиконкурентното поведение на Фейсбук, така че иновациите и свободната конкуренция да процъфтяват".

Ще се раздели ли Фейсбук след тази антимонополна акция?

Това искат правителството и регулаторите. Длъжностните лица специално призовават две от най-големите приложения в империята на социалните медии на Фейсбук да бъдат разделени на отделни компании.

FTC търси постоянна заповед във федералния съд, която може да изиска от Фейсбук да отнеме активи, включително Инстаграм, който е купил за 1 милиард долара през 2012 г., и УатсАп, който е купил за 19 милиарда долара през 2014 г., ефективно разчупвайки Фейсбук, какъвто го познаваме.

Отделните щати също призовават за разпускане на компанията, ако съдът сметне за "подходящо". Няма обаче гаранция, че това ще се случи. Фейсбук се зарече да се "защити енергично" по това антимонополно дело. И всяко решение за това дали да се прекъсне компанията вероятно ще отнеме години, за да се осъществи.

Фейсбук отхвърли твърденията по делото, а неговият вицепрезидент и генерален съветник Дженифър Нюстд разкритикува контрола на FTC върху сделките УатсАп и Инстаграм, като се има предвид, че самата агенция „разреши тези придобивания преди години“.

"Правителството сега иска преструктуриране, изпращайки смразяващо предупреждение до американските компании, че нито една продажба не е окончателна", добави Нюстед.
Но бившият председател на FTC Уилям Ковачич заяви пред Си Ен Ен Бизнес, че агенциите за конкуренция имат пълното право да променят мнението си за придобиванията по-късно в светлината на нови доказателства.

Фейсбук, подобно на големия си технологичен съперник Гугъл, твърди, че хората избират услугите му не защото трябва, а защото искат. Компанията за социални медии усъвършенства точките си за разговори, тъй като контролът на Вашингтон се засили и се спря на разказ, че Фейсбук приветства регулациите, но че репресиите могат да дадат на други страни като Китай конкурентно предимство в бързо развиващия се технологичен сектор.

„Съревноваваме се упорито и се състезаваме справедливо“, каза Зукърбърг във вътрешна бележка до служителите малко след обявяването на делото. „Гордея се с това“.

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс обяви през септември, че ръководи няколко от своите колеги в други щати в разследването на Фейсбук за антиконкурентни практики, разследване, за което 47 държавни адвокати се присъединиха месец по-късно.

Разследване срещу Facebook за нарушение на антитръстовото законодателство

По това време Джеймс заяви, че са "загрижени, че Фейсбук може да изложи потребителските данни на риск, да намали качеството на потребителския избор и да увеличи цената на рекламата".

Изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг беше разпитван многократно през месеците оттогава насам заради обвинения за антиконкурентно поведение на компанията му, включително от законодателите и наскоро от FTC.

Не е само Фейсбук. Правителството на САЩ засили проверката на големите технологични компании и тяхната мощ през тази година, а Зукърбърг се появи пред Конгреса през юли заедно с изпълнителните директори на Гугъл, Ейпъл и Aмазон.

Гугъл вече е изправен пред собствен иск за антимонопол, заведен от Министерството на правосъдието през октомври. Делата за антимонопол, особено толкова важни като този срещу Фейсбук, често отнемат години, за да се разрешат. Един от най-известните случаи, знаковият иск срещу Майкрософт през 1998 г., отне почти две години, за да се произнесе присъда, която технологичният гигант трябва да се раздели.

И това разделяни, всъщност никога не се случи: Майкрософт и Министерството на правосъдието постигнаха споразумение през ноември 2001 г., което вместо това постави различни ограничения за начина, по който компанията продава и лицензира своите продукти.

Във вътрешната си бележка Зукърбърг се опита да успокои служителите, че нищо съществено няма да се случи след тази сряда, че компанията ще се бори в съда и че той не е „предвидил каквото и да е въздействие върху екипите или индивидуалните роли“ в краткосрочен план.

"Днешните новини са стъпка в процес, който може да отнеме години, за да се развие напълно", добави той.
БГНЕС