/ БТА
Село Каминское в руската Курганска област бе евакуирано тази сутрин, след като нивото на водата там се покачи с 1,4 м през изминалата нощ, съобщи областният управител Вадим Шумков, цитиран от Ройтерс.

Каминское е разположено по поречието на река Тобол, която преминава и през областния център Курган - град с 300 хиляди души население. Шумков заяви, че има опасност придошлите води да достигнат Курган през следващите дни.

В комуникационното приложение "Телеграм" Шумков изрази надежда, че земята ще поеме възможно най-много вода по пътя си, и съобщи, че властите са предприели укрепителни дейности на язовира в град Курган.

В град Оренбург, административен център на Оренбургска област, разположен по поречието на река Урал, през тази нощ стотици къщи бях наводнени, съобщи новинарската агенция РИА Новости, като се позова на заместник-кмета Алексей Кудинов. Той заяви, че се очаква потопът да достигне своя пик днес и да започне постепенно да преминава през следващите два дни.

Почти 12 000 жилища са засегнати от наводнението в региона на руско-казахстанската граница.

Властите в сибирския регион Тюмен също съобщават за наводнения. Пикът на наводненията там се очаква след няколко дни, отбелязва ДПА.

Путин, помогни: Жителите на наводнения Орск са отчаяни

Необичайно тежките пролетни наводнения са предизвикани от топенето на големи маси сняг, съчетано с проливни валежи. Ледените късове често се заклещват по реките и създават прегради за течащата вода. Освен това през изминалите дни се скъсаха няколко язовирни стени по поречието на река Урал, в близост до град Орск.

Властите в Казахстан също съобщиха за наводнени къщи - десетки хиляди души са евакуирани.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Симеон Томов/БТА