В Норвегия започнаха консултации за сформиране на правителствена коалиция
В Норвегия започнаха консултации за сформиране на правителствена коалиция / снимка: БГНЕС, архив

Сочената за следващ премиер на Норвегия Ерна Сулберг се срещна с лидерите на десноцентристките партии съюзници на своята Консервативна партия, с което постави началото на консултациите за съставяне на новата правителствена коалиция ден след като дясната опозиция спечели 96 места в 169-местния парламент, предоха ДПА и Франс прес.

Десноцентристките партии ще имат малко повече от месец за преговори по правителствената платформа, преди на 14 октомври досегашният премиер на управлявалото два поредни мандата левоцентристко правителство Йенс Столтенберг да подаде оставка. Задачата на Сулберг, наричана "Желязната Ерна", е да сформира четирипартийна коалиция с участието на крайнодясната популистка Партия на прогреса, либералите и християндемократите.

Според агенциите това няма да е лесна задача заради различните, понякога противоположни позиции на четирите партии по ключови въпроси, посочва БТА.

Популистката Партия на прогреса, която се класира трета на изборите, ще бъде най-вероятният партньор на Консервативната партия в новото правителство, отбелязва Франс прес. Нейният лидер Сив Йенсен, заяви, че е готов за сериозни преговори по ключовите за партията въпроси и се надява да остави "силен отпечатък" върху бъдещата програма на изпълнителната власт. Един от важните за Партията на прогреса въпроси е политиката за предоставяне на убежище, където партията иска затягане на законодателството.

Сред останалите теми, които е възможно да противопоставят четирите партии, участващи в преговорите за съставяне на правителствена коалиция, са възможното разработване на находищата на петрол и газ в девствените райони на Северна Норвегия, на което се противопоставят либералите и християндемократите, посочва ДПА. Франс прес отбелязва, че противоречия може да възникнат и по отношение на помощите за развитие и климатичните политики.