В Киев протестират срещу влизането на Украйна в НАТО
В Киев протестират срещу влизането на Украйна в НАТО / снимкa: БГНЕС

Няколко хиляди привърженици на Комунистическата партия и на Прогресивната социалистическа партия на Украйна участват в митинг в Киев, протестирайки срещу интеграцията на Украйна в НАТО и посещението на президента на САЩ Джордж Буш в Киев. Това съобщи Интерфакс, цитирана от БГНЕС.

Протестиращите носят знамена на своите партии и транспаранти “Не на НАТО”, “Буш – кървав диктатор!”, “НАТО – война, смърт, сълзи”. Звучи музика от съветските времена и агитация срещу Северноатлантическия алианс. На площада са издигнати 10 туристически и двайсетина агитационни палатки на двете партии, както и на Социалистическата партия. По призива на Комунистическата партия и на други леви партии хиляди украинци протестираха в центъра на столицата с викове "Fuck Bush", "Fuck NATO". Те изгориха чучело с лика на американския президент и размахваха плакати с надписи "НАТО значи война, кръв и сълзи", "Не на НАТО" и "Буш кръвожаден диктатор".

Очаква се Джордж Буш да пристигне в Киев, за да подкрепи стремежа на Украйна за членство в НАТО в навечерието на срещата на върха на Алианса в Букурещ. Киев се надява да получи на форума статут на официален кандидат за членство в НАТО, но над половината украинци са против влизането на страната им в тази организация. За опазването на обществения ред по време на престоя на Буш в Киев са мобилизирани 5 хил. милиционери. Министерството на отбрана ще подсигурява въздушните коридори.

По време на европейската  обиколка Буш ще участва и в започващата в сряда среща на високо равнище на НАТО в Букурещ. В петък Джордж Буш ще посети Хърватия, а в събота ще замине за руския черноморски курорт Сочи, където ще се срещне с президента Владимир Путин и с Дмитрий Медведев.