В Калифорния обявиха извънредно положение заради неовладян теч на газ
В Калифорния обявиха извънредно положение заради неовладян теч на газ / снимка: Guliver/Getty Images

Губернаторът на щата Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в град Портър Ранч, където от октомври не могат да овладеят изтичане на газ.

Инцидентът доведе до масово преселение на хората, които се евакуират от домовете си. Според съобщение на сайта на губернатора, решението за обявяване на извънредно положение е взето по настояване на местните жители и местните власти.

Разпореждането указва по-нататъшните действия за защита на здравето и сигурността на жителите на града и засилване на контрола над газовите хранилища. Газовото хранилище, до което се намира селището Портър Ранч, е едно от най-големите в страната.

Изтичането на газ бе обявено още в края на октомври след многобройни оплаквания от местни жители. Според оценка на специалисти в резултат на това изтичане, във въздуха ежечасно попадат повече от 30 000 кг метан.

Общият обем изхвърлени парникови газове в щата в резултат на този инцидент се е увеличил с 25%. Федералното управление на гражданската авиация забрани полети в района на авариралото съоръжение.

Източник: БГНЕС