/ БТА
Тя е била маскирана като образователен център
В Истанбул е била разбита голяма мрежа на джихадистката групировка „Ислямска държава – Хорасан“, предават турските медии.

В приет наскоро обвинителен акт са описани дейностите, които „Ислямска държава – Хорасан“ (ИД-Х) е извършвала на турска територия – от планове за нападения срещу институции и военни обекти в града до създаване на мрежи за набиране на членове.

В Турция хванаха бойци на „Ислямска държава“, готвели атаки срещу синагоги и църкви

Истанбулската прокуратура води разследване срещу 12 заподозрени, шестима от които са задържани за това, че са ръководили религиозен образователен център в квартал Башакшехир, където се смята, че са били обучавани лица, които да се присъединят към терористичната организация ИД-Х.

Лица от узбекски, киргизки и кавказки произход са създали незаконен религиозен център в Башакшехир, поддържайки тесни контакти с елементи на терористичната организация в Сирия и Афганистан, посочва в. "Хюриет".

Повечето от преподавателите в центъра в Башакшехир са били от арабски произход, се казва в обвинителния акт, като се добавя, че под прикритието на религиозно обучение учениците са били подлагани на пропаганда от страна на ИД-Х.

В общежитията на центъра са били настанени поданици на Узбекистан, Таджикистан, Ирак, Египет. В центъра са обучени много тийнейджъри на възраст 16-17 години, като някои от тях са били убити по време сражения в Сирия.  

Прокуратурата поиска присъди от седем години и половина до 15 години за членство в терористична организация и от година и половина до четири години и половина за притежание на нелицензирано оръжие.

Заловени са двама души, подготвящи терористична акция в Истанбул

Групировката "Ислямска държава - Хорасан" включва в наименованието си име на регион, обхващащ части от Иран, Туркменистан и Афганистан. Тя е създадена в Източен Афганистан в края на 2014 г. и бързо си създаде репутация на изключително жестока групировка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Нора Чолакова/БТА