В Германия десни и леви ще управляват заедно под ръководството на Меркел
В Германия десни и леви ще управляват заедно под ръководството на Меркел / снимка: БГНЕС

Известен е съставът на новото германско правителство - то ще управлява страната в „широка коалиция” между консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Социалдемократическата партия.

Отново десни и леви ще управляват заедно и отново под ръководството на Меркел. Окончателна зелена светлина за съставяне на коалиция между двете партии дадоха вчера около 370 000 социалдемократи на вътрешнопартиен референдум.

По-рано днес изпълнителният комитет на Германската социалдемократическата партия (ГСДП) одобри шестимата министри, които ще влязат в новия коалиционен кабинет с християндемократите, предаде ДПА. Единодушният вот осигурява на партийния лидер Зигмар Габриел смесен портфейл - икономика и енергетика.

Бившият външен министър и парламентарен шеф на ГСДП Франк-Валтер Щайнмайер ще се върне на най-високия дипломатически пост, който заемаше в периода 2005-2009 г. Останалите членове на ГСДП, които се очаква да оглавят министерства, са Андреа Налес (на труда); Барбара Хендрикс (на околната среда); Мануела Швезиг (на семейството) и Хайко Маас (на правосъдието/защитата на потребителите).

Финансите са поверени отново на Волфганг Шойбле. Той е главният архитект на германската икономическа стратегия по време на кризата в еврозоната. За първи път отбраната поема жена. Става въпрос за настоящия социален министър.

Парламентарните избори се състояха на 22 септември. На тях с 41,5% победиха християндемократите, но техният партньор свободните демократи не успяха да влязат в Бундестага. Наложи се консерваторите да потърсят нов съюзник в лицето на Социалдемократическата партия, която спечели 25,7% от гласовете, припомня БТА.

На последвалите преговори се стигна до споразумение в коалиционното правителство, което ще се оглавява отново от канцлера Ангела Меркел, ХДС да получи пет министерски поста, ХСС - три, а ГСДП - шест.