Ескалацията на насилието в ивицата Газа, където по най-нови данни са загинали 31 палестинци, включително 6 деца, продължава днес без признаци за смекчаване на конфронтацията между групировката "Ислямски джихад" и Израел - най-острата след мълниеносната война миналата година, предаде Франс прес.

"Ислямски джихад" заяви, че е изстрелял ракети по Ерусалим за пръв път от началото на враждебните действия в петък. Също като 97 на сто от всички боеприпаси, изстреляни от Газа, те според армията са били прехванати от израелския противовъздушен щит.

Еврейската държава, заявила, че е предприела "превантивна атака" срещу "Ислямски джихад", твърди, че е ликвидирала негови бойци и е "неутрализирала" лидерите на организацията, смятана за терористична от Израел, САЩ и ЕС.

Сирени за въздушна заплаха и експлозии отекнаха западно от Ерусалим

"Ислямски джихад" потвърди съобщение на армията, че е ликвидирала основните водачи на движението в Газа - Тайсир ал Джабари и Халед Мансур.

Според здравните власти в Газа през последните два дни в анклава, блокиран от израелците, са убити 31 души, сред които 6 деца, а 265 са ранени.

Израелските власти оспорват тези данни и уверяват, че палестински деца са убити вчера погрешка от ракета, изстреляна от "Ислямски джихад" към Израел.

Израелската армия съобщи, че тази сутрин в района на Ерусалим са се задействали сирените за тревога, а журналисти от АФП чуха за кратко експлозии в далечината.
БТА