Европейският съюз призова за максимална сдържаност при най-тежката ескалация на насилието в Ивицата Газа от война миналата година.

„Европейският съюз следи с голяма загриженост последните събития в и около Газа“, каза в изявление говорител на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

„ЕС призовава за максимална сдържаност от всички страни, за да се избегне по-нататъшна ескалация и допълнителни жертви“, каза той. „Въпреки че Израел има правото да защитава своето цивилно население, трябва да се направи всичко, за да се предотврати по-широк конфликт, който би засегнал преди всичко цивилното население от двете страни и би довел до нови жертви и повече страдания.“

Израел удари Газа със смъртоносни въздушни удари в събота и палестинска въоръжена групировка отвърна с баражен ракетен огън. Израел заяви, че е бил принуден да започне "превантивна" операция срещу Ислямски джихад, настоявайки, че групировката е планирала непосредствена атака след дни на напрежение по границата с Газа.

11-дневният конфликт през май 2021 г. между Израел и палестински радикали опустоши гъсто населената Ивица Газа и принуди безброй израелци да се втурнат към бомбоубежища. 
БГНЕС