/ iStock/Getty Images
"Искам да участвам, това е моят принос към науката", обясни педиатърката Моника Леви. Тя е сред доброволците в Сао Пауло в една от най-напредналите програми за разработване на ваксина срещу коронавируса, който вече е взел над 87 000 жертви в Бразилия.

"Ваксинирането е мое верую. Така че трябва да съм последователна към това, в което вярвам", добави 54-годишната Леви, която работи от 23 години в Специализираната клиника по инфекциозни и паразитни болести и имунология на южноамерикансия мегаполис.

Специалистката е едно от 5000 "морски свинчета" в Бразилия, които участват в тестовете от трета фаза - последната преди официалното одобрение - на ваксината ChAdOx 1 nCoV-19, която се разработва от Оксфордския университет и британската лаборатория АстраЗенека и се изпробва също във Великобритания и Южна Африка.

Голямата южноамериканска страна е и първата държава, която е започнала тестове от трета фаза на китайската ваксина Коронавак на лабораторията Синовак Байотек.

Доброволците се набират главно сред здравните работници, които поради професията си са най-изложени на вируса в тази страна, втората най-засегната в света от пандемията от Ковид-19 след САЩ.

"Те избраха здравни работници, защото сме постоянно изложени. Условията са да си на възраст между 18 и 55 години, да работиш в контакт с населението, да нямаш рискови фактори и да не си бременна", описа Моника Леви процеса на подбор.

"Всички проявяват интерес да се правят изследвания (на ваксини) на места с много случаи като Бразилия. Страната е в постоянно плато (на броя на заразени и починали), така че може да се съпоставят резултатите от различни тестове", добави тя.

Когато Моника Леви е съобщила на близките си, че ще послужи за "морско свинче", двете й дъщери са приели решението й, а приятелите й са я поздравили. Някои от колегите й са казали, че това е рискован, но смел избор.

"Главоболие и студена пот"

Половината доброволци получават ваксината, а другата половина - плацебо. За ограничаване на нежелани въздействия, всички вземат парацетамол през първите 24 часа.

Моника Леви е получила инжекция на 21 юли и каза, че е почувствала "главоболие и студено изпотяване" първия ден. "Не знам обаче дали съм получила ваксината или плацебото", посочи тя.

Тя ще узнае това чак след една година.
През това време всички доброволци ще трябва редовно да се явяват на медицински прегледи. 

"Ще ни вземат кръвни проби, които ще се анализират от Оксфордския университет", уточни Леви.

Най-големите лаборатории водят научна и финансова надпревара, за да спрат разпространението на Ковид-19, който вече е заразил над 16 милиона души по света, включително 2,5 милиона в Бразилия, и е взел над 650 000 жертви.

"Обикновено ваксината се одобрява, след като приключат тестовете. С тази пандемия обаче сме в извънредна ситуация и е възможно надзорните органи да дадат зелена светлина при все още частични данни", каза бразилската специалистка.

"Не трябва да се чака една година. Много хора ще умрат, ако спазим обичайните протоколи", настоя тя.

Ваксината на Оксфордския университет "вече се произвежда масово, дори и без да е била одобрена. Щом получи разрешение, ще имаме в наличност голямо количество и производството няма да почне от нулата", каза доктор Леви.

Ако обаче ваксината се окаже неефикасна, "всичко ще отиде на боклука", добави тя.
БТА