US Сенатът иска изтегляне от Ирак до една година
US Сенатът иска изтегляне от Ирак до една година / netinfo

Сенатът на САЩ прие законопроект за финансиране на американските части в Ирак и Афганистан, като постави условие САЩ да се изтеглят от там до една година, съобщи Ройтерс.

С 51 гласа "за" и 47 "против" Сенатът одобри законопроекта, на който президентът Буш се готви да наложи вето, посочва агенцията. Според текста изтеглянето на американските части от Ирак трябва да започне до четири месеца и да приключи до 31 март 2008 г.

За финансиране на американските военни в Ирак и Афганистан бяха одобрени общо 121,7 милиарда долара.

По-рано тази седмица Камарата на представителите одобри проекторешение, с което американските части трябва да се изтеглят от Ирак най-късно до 1 септември 2008 г. Двете камари започват консултации за уеднаквяване на двата текста, преди окончателният вариант да бъде представен на президента Буш към средата на април.

Ако Буш наложи вето, което според Ройтерс е неизбежно, проектозаконът ще трябва да бъде одобрен от две трети от членовете на Камарата на представителите и на Сената. Това на практика лишава демократите от възможността да отхвърлят президентското вето, посочва агенцията. Тогава Конгресът ще бъде принуден да изготви нов проектозакон за финансиране на американските военни операции в Ирак и Афганистан и е много вероятно сегашният сценарий да се разиграе отново, допълва Ройтерс.