US разузнаването финансирало въоръжена групировка в Пакистан?
US разузнаването финансирало въоръжена групировка в Пакистан? / netinfo

От 2005 г. американското разузнаване координира действията на пакистанската въоръжена групировка “Воини на Аллах”, която е отговорна за редица терористични актове на иранска територия, съобщава ABC News, като се позовава на източници от спецслужбите на САЩ и Пакистан.

САЩ са финансирали “Воини на Аллах” от фондове, които не се контролират от президента и Конгреса на САЩ. Парите са били предавани на лидера на групировката чрез ирански емигранти, които имат връзки в страните от Европа и Персийския залив.

Бунтовниците от “Воини на Аллах” са извършвали предимно нападения срещу ирански военни и служители на разузнаването, които при недълбоки рейдове на територията на Иран са били отвличани, а след това откарвани в Пакистан, където са били екзекутирани, а екзекуцията им е била записвана на видео.

Въпреки че официален представител на ЦРУ отказа да потвърди достоверността на информацията за американска подкрепа за “Воини на Аллах”, бивши служители на ЦРУ признават, че ситуацията около тази групировка силно напомня на историята с финансирането на никарагуанските контри през 80-те години. Тогава ЦРУ снабдяваше бунтовниците с пари чрез трети страни като Саудитска Арабия.