„Уолстрийт джърнъл”: „вълци единаци” улесняват мащабните терористични актове
„Уолстрийт джърнъл”: „вълци единаци” улесняват мащабните терористични актове / Thinkstock/Getty Images

Ислямска държава" използва т. нар. „вълци единаци", за да отвличат вниманието на европейските власти и да затрудняват предотвратяването на крупни терористични актове, пише в. „Уолстрийт джърнъл" като се позовава на експерти по сигурността.

Връзката между Ислямска държава и последните терористични атаки е слаба

Изданието посочва, че в преобладаващата част от случаите подобни атаки извършват „непрофесионалисти" без специална подготовка, които действат сами или по двойки. Целта им са неголеми групи хора и жертвите не са много.

„Знаем, че има система за командване и контрол за извършване на някои от тези нападения", заявява източник на вестника и изтъква, че „единаците" не само се вдъхновяват от призивите на ИДИЛ, но действат по изготвени от групировката планове.

В ЕС има поне 400 „вълци единаци" като Мера

Такива по-незначителни нападения скоро могат да се превърнат във всекидневие в Европа, предупреждават европейски и американски специалисти.

Това обаче не означава, че „Ислямска държава" се е отказала от мащабни терористични актове.

Експертите смятат, че ИДИЛ е създала в Европа своя инфраструктура, която позволява на терористите да се движат свободно из континента, а съществуват и канали за прехвърляне на джихадисти от Близкия Изток.

Източник: БГНЕС