В ЕС има поне 400 „вълци единаци” като Мера
В ЕС има поне 400 „вълци единаци” като Мера / снимка: Reuters

Серийният убиец Мохамед Мера, който уби 7 души в южна Франция и твърдял, че е вдъхновен и обучен от Ал Кайда, е един от около 400-те обучени от терористичната мрежа екстремисти, които сега се намират на територията на ЕС, предаде ДПА, като се позова на най-висшия експерт на Съюза по проблемите на тероризма Жил дьо Керхоф.

Той поясни, че така наречените вълци единаци подобно на Мера са под наблюдението на европейските разузнавателни служби. Повечето от тях са в Германия, Франция и Великобритания, но ги има и в други страни на ЕС, информира БТА.

Феноменът на "единаците" става все по-често срещано явление, след като сърцевината на Ал Кайида в Европа бе отслабена през последните три-четири години, допълни експертът.

Той препоръча да се разшири из целия ЕС европейското законодателство, което вече е в сила в Германия и от Австрия и което предвижда наказание за всеки, който пътува зад граница, за да посещава лагери за подготовка на терористи. Никола Саркози също одобри тази идея.

Европейският топ експерт по тероризма допълни, че една обхващаща целия ЕС система за съхранение на имената на самолетните пътници също ще помогне в борбата с тероризма.

Накрая европейските правителства ще трябва да помислят за превенцията посредством по-добри контакти помежду си, чрез по-добри програми за противопоставяне на радикалните влияния върху затворниците или чрез наблюдение на ислямски сайтове, както и чрез даване на повече глас на жертвите на тероризма, каза топ експертът по тероризма на ЕС.