Изпълнителната директорка на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Катрин Ръсел, призовава талибаните да позволят на младите момичета в Афганистан да се завърнат в училище, предаде ДПА.

Молбата беше отправена днес, на деня, в който се навършват 1000 дни от налагането на забрана за момичетата в страната да продължават образованието си след прогимназията.

(Видеото е илюстративно: Трима испански туристи са убити в Афганистан)

"За 1.5 милиона момичета това системно изключване е не само грубо нарушение на правото им на образование, но и води до намаляване на възможностите и влошаване на психичното здраве", заяви Ръсел.

"(Забраната) изостря продължаващата хуманитарна криза и причинява сериозни последици за икономиката и курса на развитие на Афганистан", предупреди Ръсел.
Тя изтъкна факта, че никоя страна не може да се развива, когато половината от населението ѝ на практика е изключено от обществения живот.

"Призовавам действащата власт да позволи на всички деца незабавно да подновят обучението си. Призовавам и международната общност да остане ангажирана и да подкрепи тези момичета, които се нуждаят от нашата подкрепа повече от всякога", каза Ръсел.

Откакто през 2021 г. талибаните се върнаха на власт в Афганистан, момичетата могат да ходят на училище до шести клас и нямат право да учат в университет. В някои части на страната жените и момичетата все още могат да посещават ислямски религиозни училища или училища за акушерки, отбелязва ДПА.

Талибанското правителство в Афганистан не е признато в международен план.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Иванова/БТА