Унгарската опозиция увеличава преднината пред управляващите
Унгарската опозиция увеличава преднината пред управляващите / Премиерът Гордон Байнай

Социалистите в Унгария са изправени пред съкрушително поражение на изборите през април, когато повечето гласове може да бъдат спечелени от две десни политически партии, пише в анализ Ройтерс.

Според агенцията доверието в социалистите, които управляват Унгария от осем години, се сгромолясва заради грешните икономически политики и корупционните скандали. Според анализатори може да ги сполети съдбата на полската левица, която едва не се разпадна през 2005 г., и те може да спечелят дори по-малко гласове от крайнодясната партия "Йобик".

Очаква се основната десноцентристка партия "Фидес" да постигне категорична победа на изборите на 11 и 25 април благодарение на обещанията за намаляване на данъците, създаване на работни места и по-бързо възстановяване от най-тежката рецесия в страната от почти две десетилетия, продължава агенцията, цитирана от БТА.

Според проучване на мнението на решили за кого ще гласуват избиратели социалистите се ползват с 18-22 процента подкрепа, докато подкрепата за "Йобик" е 11-15 процента. Анализатори заявиха, че ако "Йобик" продължи да печели популярност, социалистите може да се озоват зад тях като третата сила в следващия унгарски парламент.