Италианският град Чивита
Италианският град Чивита / iStock/Getty Images
Да се определиш сам за "умиращ град", може да не е най-добрият начин за привличане на туристи, но италианският град Чивита се е научил как да преживява от замирането си, съобщи Ройтерс.

Крепост, плаваща във въздуха: „умиращият град“ Чивита (СНИМКИ)

Градът се съпротивлява успешно на гибелта си от толкова дълго време, че Италия го номинира заедно с околните скали и долини за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Италианският град Чивита
iStock/Getty Images

Преди векове градът е бил доста по-голям и свързан с околните селища с пътища. Но свлачища, земетресения и ерозия намалили драстично територията му и го оставили изолиран на върха на хребет.

7 райски кътчета в Европа, които да посетите по време на ваканцията си (ВИДЕО)

Когато през зимата облаците слизат ниско, Чивита сякаш е крепост, плаваща във въздуха. В ясни дни скалата, върху която е кацнало градчето, прилича на парче от торта.

Италианският град Чивита
iStock/Getty Images

Миналото, настоящето и бъдещето на Чивита са мечтата на геолога.

"В продължение на три хилядолетия регресивната ерозия на практика е свила Чивита до ядрото ѝ, останали са само площадът и няколко улици наоколо", каза геологът Лука Константини, на 49 години, който участва в проект за наблюдение и забавяне на ерозията.

В подземни пещери в меката вулканична скала туф стоманени решетки поддържат стените.

"Мотото ни е "устойчивост", защото Чивита е основан от етруските, преминава през римската епоха и цялото средновековие, преди да стигне до наши дни", каза Лука Профили, 32-годишният кмет на град Баньореджо, от който е част Чивита. "Това място е така крехко".

Италианският град Чивита
iStock/Getty Images

Чивита днес е горе-долу с размерите на средновековното селище, заема площ, малко по-малка от две футболни игрища, а площадът е с размерите на баскетболно игрище. Градът обаче е бил три пъти по-голям и се простирал по целия хълм, преди цели квартали да са изчезнали в резултат на свлачища през вековете. Днес до него се достига по дълга рампа пеша или с колички за голф.

Броят на постоянните жители варира от 10 до 14 според сезона. Преди пандемията Чивита привличаше туристи, пътуващи между Рим и Флоренция.

Говорителят на кмета Роберто Поми каза, че Италия е внесла предложение през януари и очаква през юни догодина решението за кандидатурата на градчето като обект на световното наследство.
БТА